Wordt het Two Rivers op 23 maart of Rotterdam, Enschede, Parijs op 13 april of één van de andere mooie voorjaarsmarathons? Ook in 2025 kun je weer doen meedoen aan een trainingsprogramma dat je voorbereidt op het lopen van een marathon in het voorjaar. De drie atletiekverenigingen AV Pijnenburg, Altis en Triathlon gaan daarvoor opnieuw samenwerken.
Organisatie
Dit jaar ligt de organisatie in handen van Geert de Blecourt, daarbij ondersteunt door Henri Bolk, namens AV Altis, Vincent van Leent van AV Pijnenburg en Christl Foekema namens AV Triathlon.
Spelregels
We zijn enthousiast dat we jullie dit programma weer kunnen aanbieden. Wel moeten we ook bekennen dat we komend jaar minder trainers zullen hebben. Daarom stellen we een maximum van 75 deelnemers verdeeld over drie groepen. Dit betekent ook dat je je alleen inschrijft als je je al ingeschreven hebt voor een marathon in het voorjaar van 2025 en serieus van plan bent (bijna) alle zondagen mee te trainen. Wij zorgen voor een trainer per groep die verantwoordelijk is voor de warming up, de route en het tempo. We verwachten van de deelnemers dat er elke week -per tempogroep- twee lopers de rol van hulptrainer op zich nemen. Die lopen middenin en achterin de groep, waarschuwen de trainer als dat nodig is en zorgen voor de achterblijvers.
Het programma
Het programma beslaat 13 weken waarin je elke zondag in groepsverband een steeds langere afstand aflegt, van 21 km tot 30/32 km. Daarnaast loop je zelf wekelijks nog 2 of 3 keer, waarvan 1 keer een intervaltraining. Het programma is zo opgesteld dat je vanaf eind maart goed voorbereid bent op een marathon.
10 januari 19.30 uur Start- en Informatiebijeenkomst (clubhuis AV Triathlon)
12 januari Eerste lange duurloop (valt samen met Halve van Egmond)
28 februari 19.30 uur Info-avond: Alles wat je nog weten moet over het lopen van een marathon (clubhuis Altis)
9 maart Testloop op marathontempo (of CPC)
6 april Laatste duurloop
18 april De Afterparty
Testloop
Het was gebruikelijk om mee te doen aan de Asselronde voor de testloop van 25 km op marathon tempo. Deze wordt dit jaar op 2 februari gehouden en dat vinden wij net te vroeg voor een testloop. Het trainingsprogramma voor die dag is ook 25 km, dus prima om die dag in te schrijven voor deze loop die je dan in een rustig tempo aflegt. Op 9 maart lopen we een testloop van 21 km op marathon snelheid, dus ieder voor zich op een bekend parcours heen en weer. Je kunt je ook inschrijven voor de CPC in Den Haag die dag en daar je testloop lopen.
Wie kunnen deelnemen?
Je bent lid van één van de drie verenigingen en je hebt dit najaar al drie keer een afstand van 20 km of meer gelopen. In principe kun je een halve marathon binnen 2 uur 15 minuten volbrengen.
Loop je eigen tempo
De essentie van de lange duurlopen is het trainen van je lichaam op de urenlange inspanning tijdens een marathon, het omgaan met eten en drinken tijdens een marathon en het wennen aan het lopen op vetverbranding. De deelnemers worden ingedeeld in drie tempogroepen: rustig, midden en snel. De rustige groep traint voor een eindtijd tussen 4 uur 15 en 4 uur 45 minuten, de middelgroep tussen 3 uur 45 en 4 uur 15 en de snelle groep dus sneller dan 3 uur 45 minuten. De groepsindeling gebeurt op basis van de door jou opgegeven verwachte eindtijd voor de marathon en jouw laatst gelopen 10 km tijd. De snelheden tijdens de trainingen variëren tussen de 75 en 100 procent van de 10 km tijd en zijn dus soms op marathon snelheid, soms iets daaronder en soms iets daarboven. De starttijden zijn om 08.30 voor de rustige groep, 08.45 voor de middengroep en 09.00 uur voor de snelle groep. Hierdoor zijn we allemaal ongeveer tegelijkertijd weer terug.
Ontdek de regio
Elke zondag is er een andere route door de omgeving van Amersfoort en Soest. Je ontvangt elke woensdag informatie over de route en waar we verzamelen. We lopen in allerlei mooie natuurgebieden, zoals Den Treek, Soesterduinen, de Utrechtse Heuvelrug (Let de Stigterpad), Austerlitz, Lage Vuursche, Baarn, Eemland, Zeist, Gelderse Vallei etc.
Even napraten
Als we verzamelen bij één van de clubhuizen kun je douchen en is er koffie en thee. Het is leuk en lekker als jullie dan voor iets lekkers erbij zorgen. Verzamelen we op een andere plek spreek dan met elkaar af wie koffie of thee mee kan nemen. Zeker op koude dagen is het heerlijk om boven een dampende mok nog even na te praten. Neem ook iets droogs en warms mee om aan te trekken na de training.
Voordeel van trainen in een groep
Je hebt afleiding door de gevarieerde omgeving en de gesprekken met leden van jouw eigen club en van de andere clubs. Zo vliegen de kilometers voorbij en kom je met nieuwe verhalen en ervaringen thuis. En natuurlijk elke week iets sterker en fitter voor jouw voorjaarsmarathon! Een ander voordeel is dat je veel belangrijke informatie krijgt. Handig, want er komt veel kijken bij het gezond uitlopen van een marathon.
Meer weten?
Mail naar vincent@vanleent.nl of geert.deblecourt@altis.nl